Recent Posts

27 Mayıs 2010 Perşembe

Anna Olson’dan Yola Çıkarak Çilekli & Yoğurtlu Ballı Cheescake


TV’de en sevdiğim kanalardan biri Home TV ve bu kanalda programları yayınlanan aşçılar arasında en sevdiğim aşçılardan biri de Anna Olson. Kullandığı tüm malzemelerin doğal olmasını çok kıskanıyorum. Çocukluğumda annem de aynen Anna Olson gibi Almanya’da yaşadığımız kasabanın yakınlarındaki organik çiftliklerden alışveriş yapardı...

Hafta sonu Anna Olson’un programında gördüğüm ve elimdeki malzemelere göre uyarladığım hem çok kolay hem de çok hafif bir cheescake tarifini paylaşmak istiyorum. Orijinal tarifte yer alan ricotta peyniri ve yunan yoğurdu yerine labne ve süzme yoğurt kullandım – ricotta peyniri hem çok pahalı bir peynir hem de her yerde bulunamıyor. Anna Olson’un pastanın keki için kullandığı graham craker crumbs yerine de Eti Burçak’ın tahıllı bisküvilerini aldım, ayrıca tarçın eklemedim. “Kek” için tereyağı yerine beş çorba kaşığı fındık yağı kullandım ve başka bir tarifte gördüğüm balı ekledim(http://sweetandnatural.wordpress.com/); tereyağı ile aram iyi değildir, hem bisküviler de yeterince yağlı. Son olarak pastanın üzerini mango yerine tazecik çileklerle süsledim, her türlü meyve olabilir bence. Mis gibi bal kokulu hafif tatlı peynir/yoğurt karışımı özellikle buzdolabından çıkınca – ben buzdolabında bir gece beklettikten sonra servis ettim, tarifte yaklaşık 4 saat dinlenmesi gerekir diyordu – taze meyvelerle tam yazlık bir tatlı…

Kek için:
2 cup (2 paket veya 500g) Eti Burçak
5 çorba kaşığı fındık veya kanola yağı
4 çorba kaşığı bal

Peynir kreması için:
2 cup (500g) yogurt
2 cup (2 paket) labne peyniri (light olabilir)
1/4 cup (60ml) bal
1 yumurta egg
1/2 limon rendesi
1 çay kaşığı vanilya veya vanilya şekeri

Üzerini çilek veya herhangi bir mevsimlik meyve veya meyveli sos ile süsleyebilirsiniz.

1. Yoğurt ve labne peynirlerini bir mutfak havlusunda veya kahve filtresinin içersinde bir süzgece koyup bir kabın içinde buzdolabına koyun. Peynir ve yoğurdun sıvısı siz pastanın kekini hazırlayana kadar süzülecektir. Bu işlemi karışımı bir gece buzdolabında bırakarak da yapabilirsiniz.
2. Bisküvileri rondodan geçirin bir kabın içinde beş kaşık yağ ile iyice karıştırın. Pişirme kağıdı koyduğunuz veya yağladığınız bir pasta kalıbının içine avucunuzla iyice bastırarak yayın. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında 15 dk. pişirin. (Ben mini fırında 150° derecede pişirdim. Büyük fırında 180° olabilir). Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
3. Peynir/yoğurt karışımı ve diğer malzemeleri bir kapta iyice karıştırın ve soğumuş kekin üzerine dökün. Mini fırında önce üstü kapalı 120° 20 dk. sonra 150° bir 20 dk. daha pişirin. Pastanın peynir karışımının kenarları hafif sarılaşmış olmalı.
4. Pasta pişerken çilekleri temizleyip küçük parçalara kesin ve iki tatlı kaşığı pudra şekeri ile karıştırıp dinlendirin. Pastayı fırından çıkarıp soğuyana kadar dinlendirin ve buzdolabında birkaç saat soğutun. Servis etmeden önce üzerine çilekleri dökün.
Anna Olson'un tarifine http://www.foodnetwork.ca/ adresinden ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

gly dedi ki...

bu tarifi cok sevdim. genelde cheesecake tariflerini hic bakmadan geciyorum. tariflerdeki krema ve/veya margarin miktari beni korkutuyor.