
Bu pırasalı kişi dahiyane bir Alman yemek kitabı olan “Ich Helfe Dir Kochen”deki (“Sana Yemek Yaparken Yardımcı Olayım”) iki farklı kış veya tuzlu pasta tarifini bir araya getirerek yaptım. Almanya’da doğup büyüdüğüm için Alman yemeklerini çok seviyorum ve özlediğim için de sürekli kitapları kurcalayarak Almanlara özgü tarifler deniyorum. “Ich helfe Dir Kochen”de tüm zamanların Alman yemeklerinin tarifleri var sanırım. Bazı malzemeleri bulmakta zorlansam da yerine ona yakın farklı malzemeler ekleyiyorum ve zaman, zaman daha da güzel yemekler ortaya çıkıyor. Bu kiş de öyle oldu... Arkadaşlarım ÇOK beğendi ve aslında bu tarifi özellikle onlarla paylaşmak için yazıyorum.
Hamur:
250 gr un
½ çay kaşığı kabarta tozu
1 yumurta
¼ çay kaşığı tuz
125 gr yağ (küçük parçalara kesilmiş)
2 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
2 yemek kaşığı galeta unu
Hamur için galeta unu hariç tüm malzemeleri karıştırın ve hamuru iyice yoğurun. Yarım saat buzdolabında bekletin. Tezgahın üzerine strecht folyo serin ve hamurun 2/3’sini merdane ile biraz açıp yuvarlak (26 cm) altına yağlı kağıt yaydığınız ve kenarlarını yağladığınız bir pasta kabına serin. Elinizle kabın tüm tabanını eşit şekilde kaplayana kadar yayın. Hamurun geriye kalan 1/3 kısmını uzun bir rulo halinde (veya bir kaç tane ufak ruloyu kapta birleştirerek) hamurun kenarına yerleştirip parmaklarınızla bastırarak bir kenar oluşturun. Taban hamuruna bir kaç kez çatal batırarak ufak delikler açın, iç harcını hazırlayana kadar buzdolabında veya soğuk bir yerde bekletin.
Pırasalı Harç için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
250 gr pastırma
1 kg (4/5 adet) pırasa
tuz+karabiber
200 gr labne peyniri
3 yumurta
1 çorba kaşığı un
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Pırasaları yıkayıp doğrayın. Bir tavada yarım halkalar şeklinde kestiğiniz soğanı zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pastırmayı ekleyip bir kaç dakika daha kavurun ve pırasaları ekleyip pırasalar diriliğini kaybedene kadar kavurun (yarı pişmiş olması gerekiyor). Tuz karabiber ekleyin, ancak tuzu eklerken dikkatli olun pastırma da tuzlu çünkü. Pırasaları kenara alıp soğutmaya bırakın.
Labne, yumurta, un ve rende peynirini bir kapta iyice karıştırın, pırasaları da ekleyip tekrar karıştırın.
Hamurun üzerine önce galeta ununu serpin sonra harcı ekleyin. Mini fırında 150°, normal fırında 190/200° 35/40 dakika kadar pişirin (fırını önceden ısıtmış olmanız gerekiyor).
Bu kişi bir gün öncesinden hazırlayıp ısıtabilirsiniz, ben öyle yaptım. Bir gün bekleyince tadı daha da güzel oluyor…
Hamur:
250 gr un
½ çay kaşığı kabarta tozu
1 yumurta
¼ çay kaşığı tuz
125 gr yağ (küçük parçalara kesilmiş)
2 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
2 yemek kaşığı galeta unu
Hamur için galeta unu hariç tüm malzemeleri karıştırın ve hamuru iyice yoğurun. Yarım saat buzdolabında bekletin. Tezgahın üzerine strecht folyo serin ve hamurun 2/3’sini merdane ile biraz açıp yuvarlak (26 cm) altına yağlı kağıt yaydığınız ve kenarlarını yağladığınız bir pasta kabına serin. Elinizle kabın tüm tabanını eşit şekilde kaplayana kadar yayın. Hamurun geriye kalan 1/3 kısmını uzun bir rulo halinde (veya bir kaç tane ufak ruloyu kapta birleştirerek) hamurun kenarına yerleştirip parmaklarınızla bastırarak bir kenar oluşturun. Taban hamuruna bir kaç kez çatal batırarak ufak delikler açın, iç harcını hazırlayana kadar buzdolabında veya soğuk bir yerde bekletin.
Pırasalı Harç için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
250 gr pastırma
1 kg (4/5 adet) pırasa
tuz+karabiber
200 gr labne peyniri
3 yumurta
1 çorba kaşığı un
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Pırasaları yıkayıp doğrayın. Bir tavada yarım halkalar şeklinde kestiğiniz soğanı zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pastırmayı ekleyip bir kaç dakika daha kavurun ve pırasaları ekleyip pırasalar diriliğini kaybedene kadar kavurun (yarı pişmiş olması gerekiyor). Tuz karabiber ekleyin, ancak tuzu eklerken dikkatli olun pastırma da tuzlu çünkü. Pırasaları kenara alıp soğutmaya bırakın.
Labne, yumurta, un ve rende peynirini bir kapta iyice karıştırın, pırasaları da ekleyip tekrar karıştırın.
Hamurun üzerine önce galeta ununu serpin sonra harcı ekleyin. Mini fırında 150°, normal fırında 190/200° 35/40 dakika kadar pişirin (fırını önceden ısıtmış olmanız gerekiyor).
Bu kişi bir gün öncesinden hazırlayıp ısıtabilirsiniz, ben öyle yaptım. Bir gün bekleyince tadı daha da güzel oluyor…
0 yorum:
Yorum Gönder