
In pastry courses you learn to bake fancy cakes and desserts which is great but sometimes I really want to make simple home made cakes. Yesterday I tried a recipe from the mother of my sister’s work colleague. This sounds really home made I guess. I really liked the recipe because it didn’t contain butter or margarine but much healthier vegetable oil. I used hazelnut but that is up to your choice. I hate butter or margarine but I use it in my pastries since some really require the taste or the texture. I am trying to get rid of it as often as I can, organic butter might be a healthier option. Anyway, I also used all purpose whole wheat flour instead of white flour. But unfortunately I went out of brown sugar so had to use white processed sugar.
Well, I tried to make this as healthy as a cake can get and I was partly successful I guess. On top of it tasted really good my husband couldn’t get enough of it…
Cake:
260g milk
250g sugar
115 hazelnut oil
3 eggs
10g baking powder
5g baking soda
425g whole wheat flour
5g vanilla sugar or aroma
Zest of one lemon
1. Preheat the oven to 175°
2. Whisk milk, sugar and hazelnut oil
3. Add the all other ingredients and whisk until you have a smooth batter. (do not keep whisking after the batter I smooth)
4. Put into a spring form an bake for 30-40 minutes
Icing:
50g icing sugar
1 tbsp lemon juice
1tbsp water
Whisk all ingredients very well and pour over the cake after it has cooled down
Limonlu Tam Buğdaylı Çay Keki
Pasta kurslarında şık pastalar yapmayı öğreniyorsunuz ancak zaman, zaman ev yapımı genelde çayın yanında yenen kekleri özlüyorum. Geçenlerde çaya gelen misafirlerim için de ablamın iş arkadaşının annesinin tarifini denedim. Tarifin en çok sevdiğim yanı tereyağı veya margarin yerine sıvı yağı ile yapılması, ben fındık yağı kullandım. Ayrıca beyaz un yerine de Söke’nin tam buğdaylı ununu kullandım ve muhteşem oldu. Bu una bayıldım, kek o kadar yoğun oldu ki misafirim ceviz mi var içinde diye sordu. Bu unu mutlaka tavsiye ediyorum, ben farklı pastalar için hatta pandispanyayı bile denemeyi düşünüyorum. Sadece kahverengi şekerim yoktu, yerine beyaz şeker kullandım. Tarifte iki bardak şeker diyordu ancak gramını ölçünce bana çok fazla gibi geldi ben de azalttım. Bu arada, ben bütün tarifleri gram ile yapıyorum. Bardak, cup vs. ile asla tam tamına ayna ürünü elde edemeyeceğinizi düşünüyorum ve bana bardak veya kup ile verilen tariflerin mutlaka gramını ölçüyorum….
260g süt
115g fındık yağı
3 yumurta
250g şeker
10g kabartma tozu
5g vanilya şekeri veya aroması
1 limon kabuğu rendesi
425g Söke tam büday unu
5g karbonat
1. fırını 175 º açın, bir kek kabını yağlayın
2. süt, yağ ve şekeri mikserleri çırpın
3. yumurtaları ve ardından diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın. Homojen bir hamur elde ettiğinizde hemen çırpmayı kesin
4. kek kalıbına doldurun ve 30-40 dakika pişirin
0 yorum:
Yorum Gönder