
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
2,5 su bardağı buğday ezmesi
1 su bardağı badem
½ su bardağı fındık
3 çorba kaşığı fındık yağı
½ su bardağı bal
5 çorba kaşığı üzüm pekmezi
¼ çay kaşığı vanilya
bir tutam tarçın
Granola veya çıtır gevrekler kahvaltı sofralarında çok fazla tercih edilmiyor ama sanırım gittikçe yaygınlaşıyor. Gevreğinizi en sevdiğiniz malzemelerden kendiniz yapınca hem çok lezzetli hem de satın aldığınız gevreklerden çok daha sağlıklı oluyor. Mesela ne kadar şeker ilave edeceğinizi kendiniz kontrol edebilirsiniz. Biz ailecek (ablam Deniz ve ben) gevrekleri özellikle hafta içi zamanımızın kısıtlı olduğu sabah kahvaltılarında çok seviyoruz. Yazın taptaze meyve ve buz gibi süt veya yoğurt ile harika bir başlangıç oluyor. Bu nedenle gevrekleri farklı şekillerde deniyorum. Bu son yaptığım gevrekte hiç şeker yok. Şeker yerine bal ve üzüm pekmezi kullandım ve bu fikri de Cafe Fernando’da “granola bars” için hazırlanmış bir tariften uyarladım (http://cafefernando.com/blueberry-granola-bars/). Hiç şeker yerine üzüm pekmezi kullanmak aklıma gelmemişti. Aslında akçaağaç şurubu da olabilir ama hafta içi akşam saatlerinde bakkaldan bulabileceğiniz bir malzeme değil maalesef.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın, tüm kuru malzemeler ıslansın. Varsa bir bardak kadar elma püresi de ekleyebilirsiniz, çok lezzetli oluyor. Karışımı pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsiye eşit şekilde dağıtın ve önceden ısıttığınız fırına verin. Ben mini fırında 30/40 dakika 130° pişirdim, fırınınız büyük ise 150° de pişirebilirsiniz. Gevrekler koyulaştığında çıkarın ve soğumaya bırakın. Pekmez ve bal ile hafif tatlı, tarçın aromalı ve çıtır, çıtır... En çok birbirine yapışan büyük parçaları seviyorum J
2,5 su bardağı buğday ezmesi
1 su bardağı badem
½ su bardağı fındık
3 çorba kaşığı fındık yağı
½ su bardağı bal
5 çorba kaşığı üzüm pekmezi
¼ çay kaşığı vanilya
bir tutam tarçın
Granola veya çıtır gevrekler kahvaltı sofralarında çok fazla tercih edilmiyor ama sanırım gittikçe yaygınlaşıyor. Gevreğinizi en sevdiğiniz malzemelerden kendiniz yapınca hem çok lezzetli hem de satın aldığınız gevreklerden çok daha sağlıklı oluyor. Mesela ne kadar şeker ilave edeceğinizi kendiniz kontrol edebilirsiniz. Biz ailecek (ablam Deniz ve ben) gevrekleri özellikle hafta içi zamanımızın kısıtlı olduğu sabah kahvaltılarında çok seviyoruz. Yazın taptaze meyve ve buz gibi süt veya yoğurt ile harika bir başlangıç oluyor. Bu nedenle gevrekleri farklı şekillerde deniyorum. Bu son yaptığım gevrekte hiç şeker yok. Şeker yerine bal ve üzüm pekmezi kullandım ve bu fikri de Cafe Fernando’da “granola bars” için hazırlanmış bir tariften uyarladım (http://cafefernando.com/blueberry-granola-bars/). Hiç şeker yerine üzüm pekmezi kullanmak aklıma gelmemişti. Aslında akçaağaç şurubu da olabilir ama hafta içi akşam saatlerinde bakkaldan bulabileceğiniz bir malzeme değil maalesef.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın, tüm kuru malzemeler ıslansın. Varsa bir bardak kadar elma püresi de ekleyebilirsiniz, çok lezzetli oluyor. Karışımı pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsiye eşit şekilde dağıtın ve önceden ısıttığınız fırına verin. Ben mini fırında 30/40 dakika 130° pişirdim, fırınınız büyük ise 150° de pişirebilirsiniz. Gevrekler koyulaştığında çıkarın ve soğumaya bırakın. Pekmez ve bal ile hafif tatlı, tarçın aromalı ve çıtır, çıtır... En çok birbirine yapışan büyük parçaları seviyorum J
2 yorum:
ben de kendi gevregimi kendim yapiyorum, cok guzel oluyor. uzum koydugumdan baska sekerli biseyler koymuyorum. bi de aycicegi cekirdegini vazgecilmezim.
gevrek ve keklerde kuru meyveyi pek tercih etmiyorum bu nedenle eklemedim. hic tatli koymadan denemedim ama merak etmiyor deglim. kuru inciri cok severim, en kisa zamanda kuru inci ile deneyecegim...
Yorum Gönder